Indjija,Vesti, informacije, obaveštenja…
Get Adobe Flash player
Press clipping
Vesti dana

Kraljevski par posetio opštinu Inđija kralj v 

Njihova kraljevska visočanstva, prestolonaslednik Aleksandar II i princeza Katarina Karađorđević posetili su danas opštinu Inđija povodom dana oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu.

Kraljevski par je najpre primio predsednik opštine Inđija, Petar Filipović, a potom su prisustvovali otvaranju lokalnog odbora udruženja „Kraljevina Srbija“. NJ. K. V. prestolonaslednik je u čast obeležavanja Dana oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu položio venac na spomenik Kralju Petru I Oslobodiocu u parku Kraljice Marije, koji je jedan od prvih spomenika članova kraljevske porodice obnovljen nakon pada komunizma u Srbiji.

Tokom posete, NJ. K. V princeza Katarina uručila je EKG i holter aparat Domu zdravlja u Inđiji i pola tone šećera kao donaciju i podršku projektu „Odeća i hrana 365 dana“ koju realizuje Kancelarija za mlade opštine Inđija.

Predsednik opštine Inđija, Petar Filipović, ovim povodom je izjavio da je ova poseta veliki dan za opštinu Inđija i srdačno se zahvalio na podršci i poseti.

„Velika mi je čast što je njegovo kraljevsko visočanstvo Aleksandar sa svojom suprugom ponovo u Inđiji posle nekoliko godina. Ovo je veliki dan za našu opštinu i istorijski trenutak. Danas smo razgovarali šta možemo zajednički da uradimo, ne samo za opštinu Inđija, već i za celu Srbiju, i pričali smo o praktičnim stvarima koje ćemo preduzimati u tom cilju“, izjavio je Petar Filipović i zahvalio se na pomoći u vidu donacija Domu zdravlja i Kancelariji za mlade opštine Inđija.

„Zahvalio bih se kraljevskoj porodici na donacijama našem Domu zdravlja i na podršci projektu ’Odeća i hrana 365 dana’ koju realizuje Kancelarija za mlade opštine Inđija. Hvala Vam što ste ovde i pohvalio bih i opštinski odbor udruženja ’Kraljevina Srbija’ jer bez njih ne bismo ni imali danas ovu posetu. Nadam se da ćemo i ubuduće zajednički sarađivati za dobrobit Inđije i Srbije“, rekao je predsednik Petar Filipović.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević istakao je da je opština Inđija ekonomski centar Srbije i iskazao ponos zbog svega što je urađeno proteklih godina.

„Poštovani gospodine Filipoviću, hvala Vam na izuzetno prijatnoj dobrodošlici. Moja supruga i ja smo vrlo srećni što smo ponovo u Inđiji. Bili smo ovde 2004. godine, ali smo od tada mnogo čitali i slušali kako se radi u Inđiji. Vi ste ekonomski centar naše zemlje i mi smo vrlo ponosni na to što ste uradili tokom prethodnih godina. Mnogo ljudi u inostranstvu znaju kako je u Inđiji jer ste vi centar i primer za investicije“, započeo je prestolonaslednik i dodao da se sledeće godine u Njujorku, krajem aprila, početkom maja, održava velika konferencija za strana ulaganja, i da se pravi plan da upravo Inđija bude na toj konferenciji kao dobar primer stranih ulaganja u Srbiji, uz podršku predsednika Skupštine Ujedinjenih nacija, Vuka Jeremića.

„Moja supruga i ja radimo dosta po pitanju humanitarne pomoći. Znamo da imate vrlo dobar Dom zdravlja. Mi smo danas došli sa poklonom u vodu donacije pa će vaš Dom zdravlja biti bogatiji za jedan EKG i holter aparat. Pored toga, donirali smo hranu lokalnoj mreži za podršku socijalno ugroženih kategorija stanovništva“, kazao je prestolonaslednik Aleksandar II.

EKG aparat za merenje i očitavanje rada srca i holter aparat za merenje krvnog pritiska jedni su od najboljih dijagnostičkih aparata te vrste koji se mogu naći na tržištu. Prema rečima direktora Doma zdravlja, Vase Petrovića, ti aparati omogućavaju 24-časovno praćenje rada srca i merenje krvnog pritiska, te pacijenti više neće morati da putuju u Novi Sad ili Beograd. Donirani aparat je tek treći takve vrste u Srbiji.

U govoru na otvaranju u prostorijama udruženja „Kraljevina Srbija“ NJ. K. V. prestolonaslednik je čestitao članovima na energiji koju ulažu u izgradnju moderne, demokratske Srbije. Ovo udruženje je osnovano 2008. godine kao vanstranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za obnovu parlamentarne monarhije u Srbiji. Udruženje deluje pod patronatom NJ. K. V. prestolonaslednika Aleksandra II.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>